Reisebrev fra Potsdam 2018

Bilde med elever

Tur til berlin 2018-03-14 17.03.2018

Det første vi gjorde var å besøke Otto-Bock Science Center Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Riksdagen (regjeringsbygget), spise på en indisk restaurant og shoppe på Alexanderplass.

På Otte-Bock Science Center hadde vi en guide som fortalte historien om Paralympics.

Bakgrunn

Tysland var hardt rammet av andre verdenskrig. Landet var bombet og lå i ruiner. Millioner av mennesker var på flukt. De fire seierherrene – USA, Frankrike, Storbritannia og Sovjetunionen, ble enige om å dele landet mellom seg. Tysland ble da delt i fire soner, hvor de fire seierherrene hadde kontroll i hver sin sone. Sovjetunionen fikk Øst-Tyskland og de andre fikk Vest- Tyskland. Berlin, som lå langt inne i den sovjetiske sonen, var også delt i fire soner. Senere ble USA, Frankrike og Storbritannia enige om slå sammen sine soner til en vesttysk stat, Forbundsrepublikken Tyskland. Sovjetunionen likte ikke at de tre andre landene delte Tyskland og reagerte derfor med en blokade. Berlin lå som sagt midt inne i den sovjetiske sonen, så sovjetiske styrker isolerte dem. Det betyr at de stengte alle veier, kanaler og jernbaner inn i byen. Uten forsyninger ville innbyggerne i Vest-Tyskland sulte og fryser i hjel. Vestmaktene svarte på blokaden ved å åpne en luftbro. Hvert minutt landet det et fly med mat og forsyninger i Vest- Berlin. Byen fikk flere tusen tonn med forsyninger hver dag mellom 1948-49.

Berlin murens fall

På begynnelsen av 1980- tallet hadde Sovjetunionen vanskeligheter. I hele Øst-Europa var det dårlige veier, gamle hus, og utdaterte fabrikker, osv. Sovjetunionen og Østblokken lå langt etter Vesten. I 1958 fikk Sovjetunionen en ny leder, og han ville ha slutt på den kalde krigen. Han sørget for å fornye kommunismen og var åpen for ytringsfrihet og at folk var frie til å ta sine egne valg. Han gjorde sånn at det ble mulig for alle østeuropeiske land å velge den styreformen de selv ville ha. Polen og Ungarn ble da de første landene i Øst Europa som kvittet seg med kommunismen. I mai 1989 ble deler av piggtråden, som markerte jernteppet mellom Ungarn og Østerrike, fjernet. Ingen visste det da, men denne handlingen ble begynnelsen på slutten på Jernteppet. 9. november 1989 ble Berlinmuren revet ned. Etter hele 25 år så kunne endelig øst og vest være åpent for hverandre, og familier kunne se hverandre igjen og bli gjenforent. Berlinmuren er kjent som et symbol på den kalde krigen. Dette var slutten på den demokratiske replikken eller øst-Tyskland kan man si.

Bilde fra Berlin
Bilde fra Berlin
Berlinbilde
The wall
Gatebilde Berlin